21 February 2008

Tutorial | Transparent Header

Assalamualaikum.

Header kalau background takde lebih cun dari header yang ada background kan? Lain macam pulak nampak kalau header tuh ada background petakkk kat belakang gambar header tu. Simple je nak buat dia. First sekali, of course kena ada Adobe Photoshope. Kalau takde, bolehlah download kat SINI.

1. Refer betul betul gambar kat bawah ni.

File > Tekan New

Satu Pop-up window akan keluar. Dekat Background Contents > Pilih Transparent.

Then, background petak petak camni akan keluar. Background ini bermaksud transparent :)

Lepas tu, buatlah apa apa yg patut. Contohnya, tulisan macam kat gambar atas ni.
Letak gambar ke, apa ke, pun bolehh.

Finally! Jadilah Transparent Header macam nih! :D

Cara nak Save pulak. Pergi,

File > Save for Web & Devices > (Make sure formatnya PNG-24 di Presets kat bahagian atas window tu utk gambar tidak animated. Kalau animated formatnya GIF) > Save > Pilih folder sesuai untuk locate dia > Tekan Save

DONE! :)
GRACIAS

0 juri jemputan, 1 juri tetap (Comment here):

 

100% Harta Benda dalam Blog ini adalah bukan SelenaGomez punya.