18 February 2009

Tutorial | Centerkan Header

Assalamualaikum.

Hampir semua blog berheader. Kalau takde header, alamatnya tak serilah blog tu. Tapi kalau ada header, tapi senget ketepi tu camano pulak? Hah, jom centerkan header bagi kemas sikit blog tu.

CARA PERTAMA

1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tekan CTRL+F dan cari code ni

#outer-wrapper {

3. Bawah code tadi ada lebih kurang code macam ni kan?

background:#FFFFFF;
width: 1000px;

4. Benda yang kita highlightkan sekarang ni adalah jumlah width tu. Sebelum tu, cari dulu code ni,

#header-wrapper {

5. Okay sekarang ni, kita kena pastikan jumlah width dekat #outer-wrapper dan #header-wrapper tadi adalah sama. Kalau 1000px di #outer-wrapper, maka tukarkan juga 1000px di #header-wrapper. Biasanya, jumlah px dia 1000px la. Blog ni pun 1000px.

CARA KEDUA

Kalau blog kamu takde code tadi, cari code ni pulak.

1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tekan CTRL+F dan cari code ni

/* Content

3. Copy code kat bawah ni dan paste diATAS code yang kita cari tadi

.Header img {
margin-$startSide: auto;
margin-$endSide: auto;
}

4. Maka, jadinya harus begini dong

.Header img {
margin-$startSide: auto;
margin-$endSide: auto;
}
/* Content
----------------------------------------------- */

5. Preview, dan Save!
GRACIAS

0 juri jemputan, 1 juri tetap (Comment here):

 

100% Harta Benda dalam Blog ini adalah bukan SelenaGomez punya.