17 June 2011

Annoyingnya guna perkataan yang macam Annoying tu

Assalamualaikum.

Pernah baca tak perkataan perkataan or ayat ayat yang ditulis dalam bentuk yang amat annoying ya amat, yang salah ejaan, tatabahasa dan bahasa?

Contohnya macam ini,

Kita > kitew
Saya > cayew
Lebih > lebiyh
Apa > haperw
Boleh > uleyh
Ya > yerw

Perkataan macam ni selau digunapakai dalam SMS or blog pun ada jugak. Apa ekau tak reti bahasa ke? nama pun SMS (short message service), jadi pendek pendek sudah. Tak kisahlah nk tulis full ke, shortform ke, tapi tak perlulah rasanya nak tambah huruf 'w' or what else kat hujung pangkalnya.
Aku bukanlah marah ke apa, cuma, kalau budak budak baca kan tak elok.. ecececehhh ^__^
Habis rosak bahasa kebangsaan kita. Siapa lagi yang nak mengekalkan bahasa kita kalau bukan kita sendiri? Nanti esok esok, kau orang nak ajar anak anak kau orang mengeja macam gitu? Tak ke annoying?

oopss, dia tidak bersalah =,=

GRACIAS

2 juri jemputan, 1 juri tetap (Comment here):

redzuan23 said...

biasalah.. perubahan zaman.. nk lebih nmpk maju la konon..

Fasya said...

@redzuan23wahahah! majukah berbicara sebegitu rupa? :D

 

100% Harta Benda dalam Blog ini adalah bukan SelenaGomez punya.