04 August 2008

Eksklusif! Tutorial Melukis, Mewarna serta Mencorakkan Doodle!

Assalamualaikum.

Setelah mendapat request dari blogger blogger comel. Maka, terjadilah entry ini. Mungkin entry ini agak sarat dengan gambar, harap anda bersabar utk menunggu semua gambar habis loading :D
Sila rujuk gambar2 dibawah, step by step dengan penuh kesabaran dan semangat raya aidilfitri ok ^__^

oh, before that. Nak buat doodle ni kena install dulu Adobe Photoshope. Cs apa apa pun boleh kott. Tapi aku guna CS5 ^__^ Nak download tekan SINI

1. First thing first. Buka File > New


Dia akan keluar pop-up window macam ni.  Untuk background contents boleh pilih apa apa. Tapi selalunya,
aku buat Transparent je senang ^__^

Guna Pen tool. Then tick satu kanan, satu lagi kiri macam gambar kat atas. Then, dia akan jadi satu garisan.

Then, untuk adjust adjust garisan, guna Add Anchor Point Tool. 


Dan tick di tengah tengah garisan tadi. 

Kemudian tarik kebawah.

Anda akan nampak 3 titik kan? satu kiri, satu tengah, satu kanan,
Okay now, nak adjust bentuk muka tu, just tarik titik kiri atau kanan sehingga memuaskan hati anda ^__^

Yang ni pulak, guna Pen Tool biasa, tick satu atas garisan kiri, satu lagi atas garisan kanan.
Then, guna Add Anchor Point Tool (right click pen tool) untuk tick kat tengah garisan, kemudian tarik naik atas.
Dan jadilah macam gambar kat atas ni.
ok now, kita nak buat tudung dia pulak,

Right-click shape macam kat tepi tu. Pilih ellipse Tool.
Tapi kalau nak buat tudung guna pen tool pun bisa aja dehhh T__T
Kena pandai adjust adjust je. Mudah aja dong =,='

Taraaa!! Beginilah hasilnya :D

Selepas itu, korang lukislah baju kaki tangan semua sampai cukup sifat, tak cukup pun tak apa T__T
Just guna pen tool sahaja okay.
Mewarna garisan tepi doodle!

Untuk warna garisan tepi doodle, ada perkara yg perlu dipastikan iaitu:
1. pastikan Brush anda dalam keadaan saiz 3
2. pastikan warna Foreground warna Hitam atau Coklat atau apa apa feveret kaler kau orang
3. sila tekan Pen Tool ^__^


Kemudian right-click pada doodle anda, tekan Stroke Path ^__^

Akan keluar pop-up window, pastikan ianya Brush macam dalam gambar, dan tekan Ok!

Next is, right-click again, tekan Delete Path ^_^

Mewarnakan doodle! ^__^

Untuk warna dengan tidak comot momot, kita guna Paint Bucket Tool sahaja.
Yang ada gambar tong cat tumpah tu.
Right-click, pilih Paint Bucket Tool.

Warnalah dengan senang hati! ^__^

For eyes, guna Brush bulat warna hitam, then tick sahaja dekat muka doodle.
Kening pulak guna Freefrom Pen Tool ok ^__^

Macam nilah jadinya kening dan mata dia ^__^

Mencorakkan Doodle!

Anda right-click gambar yg macam bunga api kat tepi tu dan pilih Magic Wand Tool.
Then, just click dekat kawasan mana yang rasa nak buat corak ^__^
Bila dah click, dia akan keluar kelip kelip bersama garisan putus-putus.

Pergi bahagian Brush pula.
tekan tanda anak panah kebawah, kemudian akan keluar macam macam corak kan?
Actually kalau nak corak lawa lawa lagi, you all kena download dulu.
Takpe takpe, guna dulu yg basics macam bulat dan kecilkan saiz dia atau buat ikut kreativiti masing masing.
Then, just tampal tampal je atas tudung doodle tu ok ^__^

How to Save?

Go to File, pilih Save For Web & Devices

Akan keluar pop-up window, pilih format PNG kalau boleh sebab untuk web, lebih elok guna ini format.
And at last, tekan SAVE! yeayyy! ^__^


Inilah hasilnya! :D


GRACIAS

14 juri jemputan, 1 juri tetap (Comment here):

fara said...

tiutnyerrr

aisya said...

ya Allah. cun gilerrrrr ! a big clap 4 u dear fasya :) btw, corak2 kt tdung tuu just tempek2 shapes jela ea?? weeee

Fasya said...

@aisyahihi. mekasehh! ^__^ yupp, corak tu just tempek2 je kat tudung. atau kat bahagian dlm garisan kelip2 tu :D

Farah Fauzi said...

alalala... comelnye... thanx.. sangat berguna.. ^^

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

heee ^____^ thanks. dah try buat dah :) nice. thunbs up lah :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

dudel oh dudel

comel gila lah

thanks ya

nak try lah :)

sizuka said...

comel. tp knp tgn saya sgt2 kekok buat,hadoi.
btw.tengkiu!

De' Lazy Lamb said...

Commeelll sangaatt ! Ahaha :)) My first time jadi macam kuciong rupanya . But after a lot of try , nembuahhkan hasil . Thanks Dear Sis Fasya </3

Fasya said...

@De' Lazy Lamb HEE, thanks dear :D practice makes perfect kayy :D

Fasya said...

@sizukatakpe, bila dh lama2 buat, makin comel nanti. trust me ;p

Fasya said...

@::ini belog saya . cinta hati saya::
hahaa, jom kita try! :D

'Aisya Salim said...

Sis, nk tny. boleh trangkn dgn detail mcam mana nk lukis mulut dgn kening dia. dudel aisya skrg xde kening dn mulut. hahaha. btw sis, suka tuto ni, thanks a lot :D lol

Fasya said...

@'Aisya Salim oh, kening ngan mulut dia buat sama jugak mcm bdn dia. guna pen tool jgk. kalo mcm yg akak buat tu, titik 2 titik guna pen tool, pastu tekan kat slh satu titik, tarik ke ats :) dia akn jd mulut mcm dudel kat ats tu. kalo mulut biasa amik shape bulat pn ok gak :D kening pulak, guna freeform pen tool :)

NurAfiqah said...

Akak, nak tanya sikit boleh? yg bila saya nak guna eclipse tool tu, dia kluar warna, bukan transparent. tolong boleh? :)

 

100% Harta Benda dalam Blog ini adalah bukan SelenaGomez punya.