19 August 2011

Kad Raya. Ditelan zaman atau tak ditelan zaman? Masih relevankah?

Assalamualaikum.

KAD RAYA

Dulu time aku kecik kecik, aku suka beli kad raya pastu poslah kat kawan kawan aku. Yang dekat pun pos jugak nih. Bukan main lagi. Biasalah budak budak.. Teruja bila tengok kad raya comel comel pastu pilih, ni nak bagi kat sape, yang ni nak bagi kat sape. Memang seronok gilalah, orang gila pun tak seronok macam ni bila ada orang pos kat aku kad raya. HAHA. T__T Then, aku pun berlumba dengan kakak and adik aku, siapa yang dapat paling banyak kad raya. T__T Aku, sobss, sobss =,=
Hihi.
Masa sekolah pun ada jugak kawan kawan aku bagi. Siap bagi duit raya lagi you! Nak tahu berapa? 10 sen salotape kat kad raya. Yang bertuah, adalah dapat 20 sen. T__T HAHA. Aku pun dengan penuh bijaksana, applylah benda ni dekat universiti masa Part 1. kahkah. Masa tuh aku kat rumah, aku ingat nak poslah kat kengkawan aku. Siap tampal duit raya pulak tuh. I mean 20sen. heheh. :p Aku siap mintak alamat, siap taruk dalam sampul, cuma tak pos je lagi. Last last, terlupa nak pos dan tertinggal kat rumah. Padan muka. T___T Sekarang Part 3. Kad raya tu, tak bagi bagi lagi. haha. Sorry korang ^__^

Agak agak, sekarang ada lagi tak bagi bagi kad raya ni? Mesti ada punya lah! Cuma sikit je kot. Yelahh, sekarangkan dah canggih, ada Facebook, Twitter, segala.




SUMBER : GOOGLE

SMS RAYA

Yang ni pulak, masa kecik kecik dulu. *cett! asyik masa kecik kecik je* orang sibuk masak kat dapur, kau pulak sibuk dengan handphone kat tangan. Ada apa?

Mesej Raya ^__^

Lapar puasa terketar-ketar
Bila berbuka lega rasanya
Kad raya tak sempat nak hantar
Kiriman MMS pun dah kira grand lah ye..!

Anak Dolah makan lepat
Makan lepat sambil melompat
Nak hantar kad raya dah tak sempat
Pakai MMS pun kira ok what?

L-ive is go on,
E-verything reborn again,
B-ut
A-ll of d sin &
R-egret still inside in me,
A-nd I wanna say
N-othing but taqobbalallahu minna waminkum..

Orang Ganteng Orang Jelek..
Gue Ganteng Elo Jelek..
Lebaran dah Dateng
So Maafin Gw Jek..

RESEP SPECIAL KEMBALI FITRI 1430 H.
Bahan yg disediakan:
-1 potong rasa bersalah
-2 kg kasih sayang
-1 kg rasa menyesal d+
-2 kg saling memaafkan
BUMBU:
-1 ons ikhlas
-1 grm tawakal
-1 kg kebaikan
-3 lembar daun assalam, rasa hormat, tenggang rasa, saling menghargai.
Tuangkan kasih sayang, hiasi dengan “perasaan” cinta sesama mukmin
& ketulusan hati
dan yang terakhir, hidangkan dengan “kejujuran hati”
Minal a’idzin wal faidzin,,

Mari kita setting NIAT,
upgrade IMAN,
download SABAR,
delete DOSA,
approve MAAF,
hunting PAHALA agar kita getting GUEST LIST masuk surga..
Minal a’idzin wal faa idzin..

Ramadhan bakal beransur pergi,
Syawal menjelma di aidilfitri,
Seikhlas hati menyusun jari,
memohon dimaaf kekhilafan diri,
'Salam Aidilfitri, maaf zahir batin'

Bakar LEMang sambil bdiri,
UNtuk juadah AIDIL FItri,
NAk antar KAD RAYA Posmen dah cuti,
SMS aje pnggganti diri.
Maaf Dzahir dan Batin,
Maaf Dpinta jika ada keterlanjuran kata BICARA

Jambangan indah lagi Berseri,
Mnjadi hiasan diAidilfitri,
SMS dkirim pengganti diri.
Tanda ingatan tk lupa dihati,
"SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN"

Anak kucing curi ketupat,
kena kejar terlompat-lompat,
nak hantar kad raya dah tak sempat,
hanya SMS laa yang paling cepat..
Selamat Hari Raya Aidilfitri.. maaf zahir batin”

“Dalam bemesra mungkin terkasar bahasa,
Dalam bergurau mungkin terlanjur senda,
dalam berjanji mungkin ada yang belum dikota,
dalam berbicara mungkin ada yang menyingung rasa.
jika ada kemaafan..
itu jualah yang dipinta..
Selamat Hari Raya..”


FACEBOOK etc.

Sekarang, kau nak ucap Selamat Hari Raya kat sape sape pun boleh. Type je kat wall orang tuh, wall artis ke, bukan artis ke, pemain bola sepak KFCM pon boleh T__T

KESIMPULANNYA

Jadi, bila kita kaitkan balik dengan tajuk entri ni, Kad raya bukanlah tidak relevan lagi, cuma kurang digunapakai oleh orang kite semua. Mungkin sebab dah ada kemudahan lain yang lebih mudah macam SMS, FB etc. Just type je apa yang nak kena tulis. Kalau kad raya, nak kena beli kad raya, beli setem, beli pen warna warni. Then, nak kena tulis pakai tangan.
Untuk orang orang yang kurang rajin nak menulis pakai tangan ni, diorang pun amiklah alternative lain dengan tulis pakai tekan butang handphone atau keyboard saja. Cuma, kalau pakai kad raya, mungkin sense dia lagi kuat kot. Yelah, tulis pakai tangan menunjukkan keikhlasan seseorang tu. yeke? Lagi, kad raya boleh hias cantik cantik, warna warni lagi. SMS bolehh? Facebook? tak payah citer. T__T

***ehh, sekarang dah 10 hari puasa terakhir. Cepatnya berlalu.. Jom! kita cari malam Lailatulqadar dalam 10 malam terakhir ni ^__^
GRACIAS

21 juri jemputan, 1 juri tetap (Comment here):

aisya said...

wahh. rindu nk dpt kad raya. huehueee :')

♥ Awyyn Teletubbies ♥ said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri :)

miszTERRA_SF_ said...

fed up nk anta kad ry sbb salu je kad ry xsmpai kpd penerima.. huhu

Fasya said...

@miszTERRA_SF_oh ye ke? haha. posmen pening kott.. byk sgt kad raya nk kene anta smpai silap umah. :p

Fasya said...

@♥ Awyyn Teletubbies ♥Selamat hari raya aidilfitri jugakk! :D

anamizu said...

skang kos setem pon dah 60sen..
dah xde yg 30sen..
camne org nak sokong pos malaysia??
antar sms baru 10sen..hehe

Fasya said...

@anamizuHa'ah kan. anta SMS lagi murah dari nk kene bli itu ini.
Tapi, kalo anta kad raya, sentimental value dia tinggi sikit kott :D

ade2mama said...

amboi..pnjg btol uccapan kad rayenye..
tu sempat gy beraya x tu??law bce ucapan bg abis tu huuhuh..slap..sok ari pown still bce lgy huhuhuhu:p

Fasya said...

@ade2mamahuhuuu, itu bkn ucapan kad raye kak.. itu contoh SMS raya yg kita slalu dpt. hahaa :D

hiro said...

rasa nak peluk2 bila dpt kad rya...tp sket je dpt..hehe

::budak:: said...

yup, tahun ni tak dpt kad raya lansung..kalo time duk ostel dulu ade gk dpt dr mber2 dpn mate..hehe

Wawazzup said...

haha aku dari kecik x berminat nak bagi kad raya ni tapi bila dapat kad raya huwww berbunga rasa hati ni haha

sizuka said...

yups.. kad raya skrg da x bnyk kan org guna.tp bnyk guna sms n fb je utk ucap maaf.

p/S: samat hr raya.maaf zahir & batin

drp ieja @ www.ieja-comot.blogspot.com

Fasya said...

@sizukaha'ah. tau takpa. tapi kad raya tetap the best! hihii.

Fasya said...

@sizukaSelamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir batin jugakk! :D hati2 d jalan raya! hehee

Fasya said...

@WawazzupHAHA! :D nak baginye malas, tp bila dpt, seronok bukan main! :D

Fasya said...

@::budak::Huhuu,zaman dh berubah, dunia dah maju.. org skrg lebih gunakan kemudahan teknologi dah..

Oh ye ke kat hostel pn dpt kad raya? sy xpenah pun.. HAHA T__T

cik kartun said...

xde mase nk g p0s..
yg lame2..zaman CK sek dulu2 p0n adew agi..
x terpost2 smpai skung hahaha

Fasya said...

@cik kartunwahaa! terbaikk CK :D

Fuza said...

Salam Aidilfitri.. :-)

Fasya said...

@Fuza
slm aidilfitri jugaa! berhati hati di jln raya :D

 

100% Harta Benda dalam Blog ini adalah bukan SelenaGomez punya.