04 August 2011

Tips Hilangkan Mengantuk Dalam Kelas

Assalamualaikum.

Puasa puasa nih, mesti ramai yang mengantuk dalam kelas, tersengguk sengguk masa lecturer atau cikgu tengah mengajar kan kann. Confirm punyalahh. Aku pun sama. Dahlah tidur lambat sebab siapkan assignment *iye betul,siapkan assignmnet T__T, bangun pulak awal, sebab nak sahur. Pastu lepas sahur tidur kejap, bangun pulak nak sembahyang subuh plus pergi kelas pukul 8. Memanglah aku 'tak mengantuk langsung derr'. Lepas berbuka, faham faham jelah kan, perut pulak kenyangg. Mengantuk lagi. *apasal banyak PULAK aku tulis pulak kat sini T__T*

Lepas tuh, kelas memang pack gila untuk certain certain hari. Tapi advantagesnya adalah, masa berlalu dengan pantas, cepat dan efficient untuk berbuka puasa! Cuma disadvantagesnya adalah, it is very tiring you know.

So, cara nak cover baik punya dalam kelas kalau anda mengantuk adalah:

1.

Yeahhh! pakai spek ni dalam kelas, then duduk belakang kelas sambil letakkan tangan anda dibawah dagu, halakan muka anda ke arah cikgu mengajar. ^__^ Lepas tu, bila cikgu tanya, 'Betul tak?', kau pun mengangguk. Padahal tersengguk!

2.

Minum kopi. Sahur kopi, berbuka kopi. Nak minum je, kopi. Memang kau takkan mengantuk lagi. Mata dah macam kucing ni. Aku tak jamin. T__T

3. Tahan mata dengan PENCUNGKIL GIGI atau MANCIS time dalam lecture. Confirm mata korang takkan tertutup langsung! Malah, sampai bila bila takkan tertutup. you choose. HAHAHAHA *ketawa kejam*

4. Minta excuse nak keluar kelas kejap. Pastu pergi toilet, kau tidolah dalam toilet tu sepuas-puasnya sampai waktu berbuka, takpun sampai orang nak bersahur T___T

5. Tarik sikit tudung sampai kedepan, tangan kiri kat muka. Muka pandang ke buku atas meja, tangan kanan pegang pensel.

6. Suruh kawan sebelah cubit cubit. Kalau tak berkesan, suruh dia pukul pukul manja. Kalau tak berkesan juga, suruh dia hempuk kau kat meja. T__T

7. Letak Minyak Cap Kapak kat mata T___T

Sekian ^__^
GRACIAS

7 juri jemputan, 1 juri tetap (Comment here):

Cik Bell said...

bell dulu nak stay up punyer pasal n stiap kali puasa mesti minum sphyru.so far..berkesan la jugak..boleh hilang ngantuk sikit.xdela jadi mayat idop dlm kelas..hehe

Fasya said...

@Cik Belloh ye? sphyru tu mcm mane ekk? kite ni bln2 pose asyik ngantuk je. huhuu

Ratu Lissa said...

suka entry nie, nice tips..haha lawak :p

Ashraf Jalil said...

saye biase beli 2 cawan coffee large bawak masuk kelas.. masyukkk..

Fasya said...

@Ashraf Jalilgood tips! tapi puasa la.. huhuuu

Farhana Jafri said...

hahaha dah buat dh sume ni.. tp yg pkai mncis tu xde la.. pkai jari sudah~~ hahaha..

jemput singgah ANASAURUS :)

Fasya said...

@Farhana Jafrihaha, over la tu kalau pakai mancis ngan pencongkil gigi. :B hahaa

 

100% Harta Benda dalam Blog ini adalah bukan SelenaGomez punya.